Въвеждат висше образование по йога

Въвеждат висше образование по йога | StandartNews.com

Тази година България става една от първите страни с висше образование по йога след Индия, САЩ и няколко европейски държави, в които тя се изучава като дисциплина в различни университети. Екипът на Българска федерация по йога работи усилено, за да подготви програма по йога на много високо ниво, което да отговаря и на признатата висока компетентност на преподаването в Национална спортна академия.

Бъдещите студенти ще получат солидни знания по общите дисциплини на НСА, като анатомия, физиология, психология, педагогика, както и задълбочена теоретична и практическа подготовка по йога.

Теоретичната част ще обхване основните класически трудове върху йога, на които се гради ставащата все по популярна днес дисциплина вследствие всеобхватното й въздействие върху всички аспекти на човешкия живот. Тези трудове ще бъдат анализирани подробно, заедно със съвременните научни изследвания върху тях от философска гледна точка, както и от гледна точка на анатомията, физиологията, психологията и духовното състояние на човека.

В практическите упражнения студентите ще изучават и усъвършенстват техниката на изпълнение на асани (физически пози), пранаяма (дихателни техники), бандха и мудри (техники за насочване и разпределяне на енергията), релаксация (отпускане на тялото и успокояване на нервната система), както и основните медитативни техники.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай