Вълчев категоричен: Комунизмът остава в учебниците

Вълчев категоричен: Комунизмът остава в учебниците | StandartNews.com

Министърът на образованието Красилир Вълчев защити вкарването на периода на комунизма в учебниците по история. По този начин той потвърди мнението на историците, че има политическа воля за налагането на събитията от втората половина на ХХ век за изучаване в гимназиите.

"Утвърдените учебни програми по история за X клас няма да бъдат отменени, заяви Вълчев. По думите му подобна крачка би означавала в началото на учебната 2019-2020 година да няма учебници по предмета. - Няма да рискуваме. Програмата е балансирана. Съдържа факти, а не оценки. Това потвърдиха авторитетни представители на научната общност. Никой в Министерството на образованието и науката не е политизирал програмата и призовавам политическите партии също да не го правят", посочи министърът.

Той подчерта, че изведените нови понятия съществуват и в момента в учебниците, а критиката е по-скоро към липсващо съдържание. Според него една учебна програма не може да се включи всичко. Тя само рамкира, а в учебниците се включва много повече съдържание. „Периодът между 1944 г. и 1989 г. е разделителна линия в обществото, като в същото време за него се учи относително малко от учениците. Твърденията, че учениците няма да изучават фашизъм, не е истина. Понятието е заложено в програмата за IX клас заедно с други като болшевизъм и националсоциализъм. Какво е идеологизацията на образованието може да се види в залите на Националния музей на образованието, който пази значителна информация за комунистическия период", каза министърът.

"Програмата по история за X клас е публикувана преди повече от година и половина, като през това време се проведоха множество обсъждания. В рамките на месец тя беше на сайта на министерството за общественото обсъждане, като последното обсъждане включваше и представители на академичната общност. Разликите между обсъденото с академичната общност и това, което в крайна сметка беше утвърдено, са минимални", обясни Красимир Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай