Учат що е данък в девети клас

Учат що е данък в девети клас | StandartNews.com

Тийнейджърите ще управляват виртуални банки и ще разработват идеи за собствен бизнес

Просветното министерство публикува работни варианти на новите учебни програми, които ще влязат в сила след няколко години. Те се оповестяват сега поради големия интерес на учители, родители и издатели към визията на МОН за образователна реформа. Особено любопитство има към новия предмет "Технологии и предприемачество", от който се очаква да попълни липсите в знанията на гимназистите за стопанския живот и тяхното участие в него.

Що е данък и какви видове данъци има? Какво е значението на данъците? Това са част от темите, предвидени за изучаване в девети клас по новия предмет "Технологии и предприемачество". Учениците в този клас едновременно ще се ориентират професионално и ще учат за някои от основните положения в икономическия живот на страната.
Една от предвидените теми е за участието и намесата на държавата в стопанския живот. Тийнейджърите ще трябва да могат да правят

разлика между държавна намеса и държавно управление

В този клас се учи също що е монопол и олигопол, тук се получават и някои от базовите знания за банковата система. Предвидено е децата да управляват виртуални банки и да вземат "решения" за тяхното развитие. Трябва също да могат да обясняват значението на банките за стопанския живот на страната и да обясняват принципите на кредитната политика. В същото време се предполага, че в този клас те вече ще могат да вземат обосновани решения за инвестиции, спестяване или потребление. Една от темите предвижда децата да учат за иновациите и сами да предлагат иновативни идеи за развитие на собствен бизнес. Тук се учи и за основните правни форми при основаването на собствена фирма. Анализират се основните пунктове в дейността на предприемачите, включително поемането на обоснован риск и управлението на риска. Очаква се децата да могат да анализират и значението на конкуренцията.

Силен акцент са трудовите и потребителски права - деветокласниците вероятно ще познават осигурителната система по-добре от собствените си родители. Дават се начални познания по трудово право и нормативните актове, които уреждат трудовите правоотношения и защитават правата на потребителите. Освен това се въвеждат начални познания за видовете застраховки и тяхното значение. Учениците ще получат и базови знания по темата за интелектуалната собственост и авторските права.
Друга от темите, които засяга новият предмет, е маркетинга. Учениците трябва да умеят

да проучват потребностите на пазара

и да познават маркетинговите инструменти за тази цел. Едно от предвидените умения, които трябва да бъдат развити, е правенето на маркетингова стратегия на фирма, както и неин бизнес план. Предвидено е също да усвоят методи за формиране на цена на стока или продукт. В този клас се изработват и уменията за правене на презентации.
Предметът се изучава с 90 часа в девети клас, като значителна част от обучението ще минава например като ролеви игри, симулации и решаване на казуси. Предвидено е 56% от времето да се използва за нови знания, а останалото - за обобщаване, упражнения и преговор.

Модна академия със стипендии за българи

Eдна от водещите академии за мода и дизайн в Италия - Nuova Accademia di Belle Arti /NABA/, обяви конкурс за талантливи кандидати за магистърските си програми на английски език.
Тази година за първи път NABA отпуска ексклузивни стипендии за талантливи български студенти. За всяка от магистърските програми на английски език моден дизайн, продуктов и интериорен дизайн академията ще покрие 50% от таксата за обучение на най-добрия кандидат. Конкурсът е отворен за студенти последна година и професионалисти в областта, а стипендията ще спечели най-доброто портфолио. По време на обучението студентите ще работят по реални казуси и проекти с Армани, Гучи, Версачи, Макс Мара и други. Необходима е академична справка от университета (ако сте последна година студент) или диплома за завършена бакалавърска степен, CV, мотивационно писмо и сертификат за владеене на английски език. За всяка програма в NABA има и допълнително изискване за портфолио, презентация или проект на зададена тема.

Музейко отвори и за големи

Съвсем скоро в Музейко ще се проведе първото SCIENCE PARTY у нас, вдъхновено от идеята на детския научен център да отвори врати за пораснали със събития, създадени специално за тях. Първото събитие 18+ ще бъде на 19 май, четвъртък, между 7 и 10 часа вечерта. Научни игри за големи, избухващи коктейли и музика от диджей SAVA обещават силна вечер на всички, които искат за момент да си върнат детското въображение. По време на партито на живо ще бъде показано истинско избухване, ще бъдат тествани и законите на привличането и гравитацията, а пространство-времето ще бъде изкривено с истории за черни дупки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай