19:00 ч.

16.05.18

1 мин.

0

2

0

Повече места за студенти, отколкото са абитуриентите

от Стела Стоянова |

Повече места за студенти, отколкото са абитуриентите

Кабинетът одобри и тази година повече места за студенти, отколкото са абитуриентите. Държавните вузове ще приемат 45 781 студенти, а частните - 14 335. В същото време целият випуск завършващи ученици е 56 737 души. Като се има предвид, че около 10 на сто от тях заминават за чужбина, най-вероятно и тази година във вузовете ще останат празни места.


За следващата учебна година се отпуска допълнителен прием в осем направления, които са стратегически за държавата и в които през последните години студентите не достигат. Това са математика, физически науки, химия, химически технологии, енергетика, материали и материалознание, педагогика на обучението по... религия.


Отпуска се за първи път и задочно обучение по право, което разбуни духовете сред юристите. Ще има и 2000 места за българите в чужбина. 6731 студенти могат да учат платено в държавните университети.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 01:54 · 17.05.2018
Трябва ни качество а не количество
Потребител · 21:42 · 16.05.2018
в страната на идиотите е така, самопроизвеждат се (:
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент