Отменят нулевия прием по медицина в Софийския

Отменят нулевия прием по медицина в Софийския | StandartNews.com

Софийският университет може да отмени решението за нулев прием по „медицина" през следващата академична 2018-2019 година. "На 28 март ще имаме още един Академичен съвет, на който бихме могли да променим това", обяви ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков пред БНР. Той обясни и защо се е стигнало до идеята за нулева година.

„Причината е вътрешни спорове между факултетите, свързани с формата на изпита, кой го провежда и т.н. Факултетът по медицина иска собствен изпит, както е във всички университети в страната, които преподават тези специалности, свързани с направление „медицина". Други факултети, които традиционно са провеждали този изпит, не бяха склонни да се съгласят. Ако преодолеем това различие, ще се разберем и това да не бъде нулев прием", обясни ректорът.

Той коментира, че всяка следваща година се отчита известно намаление на кандидат-студентите поради демографската криза.

Най-предпочитаните специалности обаче оставали през последните години почти едни и същи. Топ 10 се оглавява от психология, следвана от четири програми свързани с информатика и компютри, както и традиционно търсените „социология", „политология", „публичнаадминистрация" и „право".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай