09:55 ч.

13.03.18

2 мин.

0

2

0

Наказват дисциплинарно учителка след жалба на ученици, че им дърпа ушите

от редактор |

Наказват дисциплинарно учителка след жалба на ученици, че им дърпа ушите

Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с „Предупреждение за уволнение", след като няколко шестокласници, на които преподавала, подали жалба срещу нея. Децата обвиняват преподавателката си в насилие над тях – физическо и психическо. Тя е обжалвала дисциплинарната санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение.


Наказанието е наложено, защото в различни дни през учебната 2016/2017 година в час по английски преподавателката дърпала ушите на различни ученици и им крещяла поради невъзможност да въдвори ред. Преди това пък казала на ученичка „Ти нямаш грам акъл в главата!" и я нарекла безотговорна и безочлива.


Отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил „огромен". Обиждала децата с думи като „говеда" и ги заплашвала, че ще „изхвърчат от часа". Бутнала едно от момчетата и то се ударило в стената, на момиче дръпнала силно ръката и му причинило болка. В заповедта е посочено, че госпожата се държала така и в други класове, случвало се да удря, обижда и скубе неведнъж свои възпитаници, също шестокласници.


Самите деца чрез ученическия съвет написали жалба, както свидетелстват в съда, а тя била внесена при директорката от родители.


Самата учителка обяснила, че не крещяла, а надвиквала класа, като сама определила обстановката като неспокойна и ненормална. В обясненията си написала, че използвала израза „Извинете ме, но се държите като говеда" за ученици, направили нещата нетърпими. Дръпнала ръката на девойка, за да не се увлича от лошия пример на другите, а за друго момиче твърди, че то я обиждало, а майка му се държала безочливо.


Оспорваната заповед е наложена на 10 януари миналата година от директорката на учебното заведение и е обжалвана пред Районния съд с мотива, че школската ръководителка не е направила необходимото, за да докаже вина, и не показала жалбите от деца и родители. Така наказаната била лишена от възможност да се защити. Не били проведени и срещи с недоволните за изясняване на обстоятелствата, а така не били изпълнени изискванията на Кодекса на труда. Магистратите на първа инстанция отменят заповедта като немотивирана. Окръжният съд обаче посочва, че в исковата молба липсва оплакване за мотивите, а съдът е длъжен да се съобрази с параметрите й, не може да я „дописва".


Грубото отношение и обидните квалификации, за които учениците свидетелстват, са им причинили освен физическа болка (дърпане на уши, скубане, бутане, дърпане и т.н.) и основателен страх и боязън от следващо подобно посегателство (учениците инстинктивно си крият ушите, когато учителката приближава), което сочи и на нанесена психическа травма, посочват в мотивите си окръжните магистрати. Те определят нарушенията на правата на децата като тежки по своя характер и вредно въздействие.


Наказанието е оставено в сила, а учителката – осъдена да плати на училището разноските за две инстанции – общо 625 лева.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Х · 09:21 · 14.03.2018
Е, и малкото не безразлични към децата учители ги наритват.
Потребител · 11:14 · 13.03.2018
Предлагате деца с лошо възпитание да възпитават учителите си? В училище децата се изпращат да бъдат възпитавани и образовани и ако за някои училищния процес не представлява интерес за тях, то да си стоят вкъщи за да не пречат на добрите ученици. Стигна се до там, че да бъде убит ученик в класната стая. По-добре един шамар да отнесе непослушният, отколкото да извърши престъпление и то по време на учебния процес!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент