Може до кандидатствате за гимназия и в полунощ

Вероятно ще има отново закрити паралелки, казва Ваня Кастрева

Може до кандидатствате за гимназия и в полунощ | StandartNews.com

Ваня Кастрева е началник на Регионалното управление на образованието в София-град. Тя коментира най-важните въпроси и проблеми, с които се сблъскват родители и ученици при кандидатстването за гимназии. Резултатите от първото класиране трябва да излязат до 3 юли. Между 4 и 7 юли родителите трябва в училището, в което са класирани, или да запишат децата си с оригинала на свидетелството за основно образование, или да подадат заявление за втори етап на класиране, което не преподрежда желанията. Ако не направят едно от двете, губят мястото си.

- Госпожа Кастрева, предстои кандидатставе за гимназии, при което доста от родителите на кандидатите не са се ориентирали. Какво бихте препоръчали междувременно, така че децата да не загубят ориентация при подаването на документи?
- Нашата препоръка е да се подават документи, съобразени и с резултатите, които децата имат по български език и литература на изпитите. Оценките от седми клас са тези, които ще формират приема в различното училище, и самото то може да има различен формат. Това предполага и различен бал. Моят съвет е информацията да бъде търсена от Регионалното управление по образованието и на нашия сайт. Там е посочено за всяка съответна паралелка от конкретното училище какъв точно предмет формира бала. Тази година се дава възможност на родителите да подават документи и изцяло онлайн, което означава, че това може да бъде направено и в полунощ, и в събота и в неделя. Семейството има време да осмисли кои са балообразуващите предмети за съответната паралелка, да пресметне кои са най-добрите варианти, а ако нещо не им харесва, да изтрие онова, което е написало, и да започне отначало.

- Какво Вие лично бихте посъветвали родителите при кандидатстването ?
- Първо много внимателно да подредят желанията. Няма смисъл да пишат Софийска математическа гимназия или Технологично училище "Електронни системи", ако детето има нисък успех. На нашия сайт, а и на този на всяко училище има записани балове от предишни години. Това дава възможност на семействата да направят правилна преценка дали детето им може да се класира в съответното училище. След първо класиране, ако детето е прието по едно от водещите си желания, трябва да отидете и да потвърдите в гимназията, в която е прието, че искате да го запишете.
Ако искате да премине на второ класиране, мястото му не се губи. Единственото, което може да се случи, е да премине на по-горна позиция.
Рискът е едва на третото класиране, което ние наричаме "късметлийското". При него наистина трябва да откажеш мястото, на което си класиран, за да се пробваш за ново.
Тогава някои деца се изстрелват нагоре, но други губят сравнително добри места. Най-добрият вариант е да се пишат между 20 и 30 желания, за да е сигурно, че детето ще бъде прието. Хората, които опрат до трето класиране, обикновено не са подредили добре желанията си. Разбира се, има и крайни случаи - семейство, записало в минали години над 100 желания.
Това не е необходимо, то претоварва и системата, чрез която се кандидатства. Обикновено децата се класират някъде около 30-то желание.

- Смятате ли, че и тази година в столицата ще бъдат закрити паралелки, след като министерството толкова настоя да се откриват допълнителни професионални класове?
- Това зависи от избора на родителите и децата, но според мен неминуемо ще се случи. Тази година в столицата се разкриват много атрактивни професионални паралелки - например в областта на мехатрониката. В същото време все по-малко са търсени специалностите, свързани с асансьорна техника, производство на безалкохолни напитки или месопреработка. Практика е на финала още след първо класиране да се закриват паралелки в професионалните гимназии. В последните години там се сливат класове и се правят защитени паралелки, за да не изчезне една или друга специалност. Имаме много дуални паралелки, в които децата ще могат да прилагат знанията си в реална работна среда. Въпросът е какви точно желания имат родителите и техните деца. Повечето от тях не избират професионалните паралелки.

- А как стоят нещата по отношение на чуждите езици?
- В момента столицата предлага най-богатата палитра от чужди езици, която имаме. Все още най-търсената комбинация е испански с английски, но има и варианти за китайски, корейски, японски, немски, които децата избират много често.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай