22:25 ч.

21.05.18

3 мин.

0

9

0

Моторни песни, или каруцата на просветата

от Стела Стоянова |

Моторни песни, или каруцата на просветата

Животът ще изпита абитуриентите по съвсем различен начин от матурите


"Абе, то май беше все нещо за коли", обяснява абитуриент, объркал "Песента на колелетата" от Йовков с "Моторни песни" на Вапцаров. Паднало му се на момчето "Вяра" от Никола Йонков на матурата и то омешало транспортните връзки - добре, че не съществува и литературен сборник, в който да се лее поезия за метрото.


В общи линии това са литературните асоциации на българските абитуриенти - те преоткриват литературата при прехвърлянето от първа към втора метростанция. Нейният смисъл и нюанси им се губят, докато сменят мотрисите на живота си и на неговия смисъл. Литературата за много от тях е набор от точки - след като ги изкараш на матурата, изхвърляш ги като вехта дреха, която няма смисъл да пазиш, защото няма да ти потрябва в следващото десетилетие. Дотогава ти ще си друг. Светът ще е друг. Литературата и обществото ще са други.


Само онази, в учебниците, още ще е същата.


Да, учениците няма да я разбират. Ще продължават да четат по принуда творби, които не са им ясни, защото българското образование от години връзва каруцата с пъстрите колела на Сали Яшар пред послушния кон на чиновниците. Как да разберат "Вяра", щом за годините на комунистическото движение по времето на Вапцаров в учебника им има 20 реда, които учителите по история от неудобство ще им спестят. Какво би трябвало да разберат за "Септември", след като името на Георги Милев Касабов липсва в учебника им по история? Как да разберат цялата ни класическа литература без контекста на едно минало, в което е зачената цялата ни история. Доживяхме български студенти да смятат, че слънцето изгрява от запад. И български абитуриенти да казват "Стига ми и четворка по български, аз вече съм приет в чужбина". Утре ще стане прекрасен професионалист, пожелавам му го, но ще говори на ощетения от мутри и чиновници български език, в който


напоследък емотиконите станаха повече и от запетайките


и в който със сигурност няма да кънтят вълшебните звуци на Сали Яшар. Неговият български език ще дрънчи като панаирджийска каруца, натоварена с всичко разнебитено и запокитено от родния говор. Както, впрочем, на много места дрънчи и нашият.


Не защото идва денят на Светите братя и не защото малко преди него настъпват матурите, след които едни 19-годишни иначе прекрасни хора ще демонстрират придобитите в училище умения да броят до 12 - трябва да се замислим ,че образованието ни е една амалгама от прекрасни митове и болезнени неща, които се раждат само в ежедневието. Може би трябва да кажем веднъж завинаги на децата - животът ще ви изпита по друг начин. Ще забравите неща, които навремето са ви били много нужни за изпита и не сте спали няколко нощи заради тях. И ще научите такива, за които сте смятали, че никога няма да ви бъдат потребни. След 20 години ще признаете, че родителите ви за много неща са били прави, но най-важното е, че сте успели да направите собствените си грешки и да изминете път, който е бил уникален за всеки от вас. Но все пак - не забравяйте, че пълният член е важен. Че вярата в човека, за която говори Вапцаров, е важна и изпълва живота повече от всяка друга вяра. И се опитайте да си представите как звънят каруците на Сали Яшар, дори когато гледате "Формула 1".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:41 · 25.05.2018
ШОПЕ, ВСЕКИ ИМА СВОЕТО ПРАВО НА МНЕНИЕ, НО АКО НЕ ПЛЩСКАШ РЕСТИТУТСКИ ПАРИ ИЛИ ОТ ГОЛЕМИТЕ ЗАПЛАТИ ИЛИ ДОХОДИ ОТ АФЕРИ И ДАЛАВЕРИ, ПРИ КОИТО ЕДИН ОБИРА ТРУДА НА ДЕСЕТ, КОИТО ПРЕВИВАТ ГРЪБ КОЛИТЕ,АПАРТАМЕНТИТЕ,ДЕСТИНАЦИИТЕ ЩЕ ВИДИШ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН.ПОМИСЛИ СИ КОЛКО ПРЕВИВАТ ГРЪБ ДА ОСЪЩЕСТВИШ РАЗЛИЧНОТО СИ МНЕНИЕ. а ТОЯ НАГЪЛ ЛАКЪТ ГО ПОКАЗВАЙ НА МАЙЦЕ СИ,БЕЗРОДНИКО.
Потребител · 13:20 · 22.05.2018
да пътуват свободно и където пожелаят..качваш се и тръгваш, да работят по света .да имат по 2-3 автомобила,всеки -празник да отиват на далечни дестинации...какви разкошни западни ценности,какви Йовков,Вапцаров да ги интересуват,да не говорим за пустееши ниви и заводи, каква България,какви писатели и поети,кви 5 лв.
Shopeto · 21:18 · 22.05.2018
@Потребител По твоята логика трябва всички да превиваме гръб на нивата, за да имаме повече желание да четем книги. Надявам се ще ми разрешиш да имам малко по-различно мнение по въпросът кое е причината за какво.
Потребител · 11:59 · 22.05.2018
Младши посланици на Европейския парламент от Гоце Делчев в Народното събрание, по покана на Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП). „Щастлива съм, че в България има толкова будни млади хора, които знаят за Европа и се интересуват от нейното бъдеще", сподели Ева Майдел .ЕТО ОТ КАКВО СА ЖАСТЛИВИ ГЕРБАДЖИИТЕ,ДЕТ НЯМАТ И БЪЛГ.ИМЕНА, КАКВИ ВАПЦАРОВ И ЙОВ,КОВ,КВИ 5 ЛВ. КЪДЕ ТИ ЕХЕЕЕЙ ЕВОРПЕИСКИТЕ ЦЕННОСТИ.
Потребител · 11:48 · 22.05.2018
ТОВА Е ПРОВЕЖДАНАТА ОТ САЩ ПОЛИТИКА СПРЯМО БЪЛГАРИЯ, С 2 ДУМИ - ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕ И ОБЕЗЛЮДАВАНЕ, ПЛАНЪТ НА АМЕРИКАНЦИТЕ РАН И ЪТ, ПРОВЕЖДАНА ВЕЧЕ 28 Г. ОТ ПРОАМЕРКАНСКИТЕ МЕКЕРЕТА ЛУКАНОВ,ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ,САКСА, ДОГАН, МЕСТАН, СТАНИШЕВ И БОРИСОВ.
Shopeto · 21:13 · 22.05.2018
@Потребител Мисля, че малко преувеличаваш. Ние можем да си опростяваме и без чужда помощ. Сега ако пръдна, това ЦРУ ли са го планирали или бобената чорба със запръжка, как мислиш?
Потребител · 09:36 · 22.05.2018
Интересно,преди 58 години на нашия зрелостен изпит дадоха "Вяра"-но тогава Вапцаров се изучаваше и аз още помня стихотворението(и не само него)наизуст,а сега внукът ми не знае един ред,е, как да пише за вярата на Вапцаров
УЧИТЕЛ · 08:35 · 22.05.2018
Уважаема, от десетилетие младите не се интересуват нито от държава, нито от история, нито от литература, нито от картини, нито от човеците - българи! И това не са само думи, а вледеняващ ужас! Моля, не се упражнявайте в писане с безисходицата в 88 % от българите до 25 - 30 години!
авиатор · 10:06 · 22.05.2018
@УЧИТЕЛ Уважаеми учителю, не сравнявайте съвременната апатия и разгащеност на младите с безизходица; когато Вапцаров е писал, хората са били бедни и в истинска безизходица "децата ни мрат в отровната смрад със жадни за слънце очи"; но тогава хората са били с морал и са реагирали със стихове, песни и борба; иначе авторката е права, че тези които са неглижирали историята в образованието са пропуснали да го направят и с литературата
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент