11:40 ч.

13.10.17

1 мин.

0

0

0

Изравняват заплатите на учителите

от редактор |

Изравняват заплатите на учителите

За целта разпределят 90 млн. към малките населени места и детски градини


Ще има допълнителни 90 млн. лв, освен тези 240 млн., които са за целогодишно осигуряване на увеличението от 15%, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред журналисти в Народното събрание, цитиран от "Фокус". 


Ние ще ги разпределим към училищата и детските градини в малките и отдалечени населени места", поясни министър Вълчев.


Правим промяна в финансово-разпределетителния механизъм. В резултат на нея ще се получи различно увеличение в различните училища, различните детски градини в различните общини, за различните дейности. Поне три фактори се смесват за всяко едно училище и детска градина, но това, което вече веднъж казах, че увеличението ще бъде от 1 до 30 %, каза Вълчев.


Средното увеличение на възнагражденията на учителите ще бъде между 5 и 6 %. Целта е да се коригира неравенството между училищата, за да може всички да привличат нови преподаватели. 


По отношение на бюджета за БАН, министър Вълчев заяви, че трябва да се има предвид, че те са автономни и сами си определят възнагражденията. Той поясни, че за висшите училища министерството изпълнява реформата за профил на оптимизиране на системата.


Министърът на образованието коментира, че увеличението на бюджета за висшите училища ще бъде обвързано с оценката за качество и съответствие с потребностите на пазара на труда, която МОН е направило.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент