Езици се учат по-лесно чрез спорт и изкуство

Езици се учат по-лесно чрез спорт и изкуство | StandartNews.com

Усвояването на английския се съчетава много добре с програмиране, казва Дочка Кирова

Изучаването на чужд език може да бъде придружено с интересни и вълнуващи активности. С цел раздвижване процеса на обучение и по-ефективно научаване, се организират езикови ваканции, които могат да са комбинирани, т.е. езиковото обучение да се съчетава с практикуване на спортове или изкуства. Сред спортовете, много често печеливши комбинации са тенис, футбол, баскетбол, голф, крикет, бадминтон, волейбол, ръгби, скуош, петобой, бойни изкуства, плуване и водни спортове, конна езда, фехтовка, ветроходство, екстремни спортове, танци, шах и др. За предимството на този подход разговаряме с Дочка Кирова, координатор езиково обучение и средно образование в чужбина в консултантска агенция „Едланта".

- Защо за едно дете е полезно да учи чуждия език чрез участие в различни дейности?
- Съвременните методики изместват фокуса на обучението от усвояването на граматически структури и списъци от думи и фрази към умението да използваш езика като средство за комуникация. Участвайки в различни дейности – например спорт, рисуване, театър и т.н. децата развиват умението да общуват на чуждия език и да използват спонтанно и адекватно усвоените структури и лексика. При това, комуникативните умения се развиват паралелно, с натрупване на знания и умения от различни области, например да плуват, да танцуват, да изработват скулптурни миниатюри, да програмират, т.н. Този начин на обучение кара учениците да осъзнаят смисъла от изучаването на чуждия език и ползването му като средство за комуникация. По този начин се засилва мотивацията им да усвояват езика на все по-високо ниво.
- Има ли значение езикът за съчетаване с определена активност?
- По принцип няма значение, макар че ако децата изучават програмиране например, логично е то да се съчетава с усвояване на английския език, тъй като терминологията в тази сфера е изцяло на английски.
- Защо напоследък езиковите програми, които съчетават изучаването на език с други дейности, стават все по-популярни?
- Първо, защото комбинацията очевидно дава положителни резултати и второ, защото, организациите, които предлагат летни езикови ваканции за ученици, се стремят да дават все по-иновативни и оригинални предложения. Например, само преди няколко години, не би било възможно да предложите комбинация от изучаване на език и дизайн на компютърни игри. Днес, децата започват да играят на таблета си преди да са навършили 3 години, а на 10 вече са готови сами да започнат да програмират.
- Как съчетаването на език с подводно плуване, например, допринася за учебния процес?
- Основни характеристики на съвременното чуждоезиково обучение са интерактивност и обучение чрез действие, например чрез игра, спорт, участие в разнообразни дейности, според интересите. Освен това, изнасянето на учебния процес извън класната стая, на открито, предразполага ученика към по-свободно и спонтанно ползване на езика. Така, приемайки активна роля в процеса на обучението, детето става по- самостоятелно и добива самочувствие. А това помага за по-бързо и свободно усвояване на езика.
- Какви други практики, които бихме нарекли атрактивни или необичайни, се прилагат при ученето на език и помагат за по-бързото му усвояване?
- Необходимостта от по-гъвкава и ефективна организация на учебния процес предполага и активно въвеждане на най-разнообразни подходи, например съчетание на обучението по чуждия език с програмиране, уеб дизайн, креативно писане, фотография, приложни изкуства и т.н. Целта е не само ученикът да ползва по-свободно езика, но и да развие различни умения, да опознае различни култури и не на последно място - да формира макар и ранни кариерни интереси. Летните езикови курсове в чужбина дават възможност децата да се забавляват и изявяват свободно своите таланти, в приятелска и безопасна среда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай