Е-учебници вместо тежка раница

Порталът тръгва през април, 200 000 шкафчета ще има децата, за да не разнасят вещи и книги

Е-учебници вместо тежка раница | StandartNews.com

Електронни учебници ще направят наполовина по-лека раницата на децата от 1 до 7 клас. Първите е-помагала ще са факт през април, каза вчера заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Пред бТВ тя обясни мерките, които ведомството взема, за да изпълни обещанието си за драстично олекотяване на детската раница. В момента малките ученици - от 4 до 7 клас мъкнат на гръб между 6 и 9 килограма всеки ден. В някои столични училища преподавателите изискват по 6-7 допълнителни помагала по български език и математика, макар че според заданията на МОН в час трябва да се носят само учебник и учебна тетрадка. В много случаи, когато детето има учебна тетрадка, учебникът не е необходим, каза Михайлова. И обясни, че голяма част от проблема с тежките раници и заради училищните политики.

Достъпът до електронно четимите учебници ще бъде осигурен чрез създаване на електронен портал с учебно съдържание. Дигиналните учебници няма да се различават по нищо от хартиените, увери Михайлова.
За финансиране на електронните варианти допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II – VII клас, чиято годност е три учебни години, съобщиха от МОН.

Същевременно печатните учебници от 1 до 7 клас включително, които са с обем над 18 коли, вече ще се отпечатват като две отделни книжни книжки. Това ще бъде възможно след като изтече съответния тригодишен период за безвъзмездно ползване. Книгите ще се произвеждат на олекотена, а не на обемна хартия, както е сега.
Закупуването и монтирането на 200 000 шкафчета в училищата е друга мярка за олекотяване на депската раница. Държавата заделя 2,9 млн. лв. за закупуването на шкафчетата. В тях децата ще могат да оставят екипите си по физическо, принадлежностите за изобразително изкуство, учебници.

Проекти на 13 национални програми за развитие на образованието през 2018 г. разработи МОН, съобщиха още министерството. Три от тях са нови - "Заедно за всяко дете", "С грижа за всеки ученик" и "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование". Близо 64 милиона лева ще бъдат отпуснати за дофинансиране на предучилищното и училищното образование през 2018 г.

По програма "Заедно за всяко дете" с бюджет 450 хил. лева ще се подпомагат екипи, които работят по обхващане и задържане на деца и ученици в образователната система.

Програма "С грижа за всеки ученик" предвижда 2 млн. лева да бъдат отпуснати за възнаграждения на учителите, които работят допълнително с ученици, срещащи трудности в обучението.

Програмата "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала в институциите от системата на предучилищното и училищното образование" с бюджет от 28 млн. лева осигурява изплащане на обезщетения при оптимизиране на структурата на персонала в детски градини и училища.

Разширява се обхватът на програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", с бюджет 9.23 млн. лева. В нея има три нови модула. 100 хил. лева са предвидени за посещения на музеи. 1.7 млн. лева - за оценяване и одобряване на проекти на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти, и 2.9 млн. лева - за новите шкафчета. Предвидени са и пари за оборудване на лаборатории, модернизиране на професионалното образование и осигуряване на целодневно обучение на учениците, отбелязват от министерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай