22:00 ч.

12.07.18

3 мин.

0

1

0

ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Бизнесът влиза в класните стаи

от Стела Стоянова |

ДИСКУСИЯТА НА "СТАНДАРТ": Бизнесът влиза в класните стаи

10% от лекциите във вузовете също ще се водят от хора от фирмите


Бизнесът влиза в класните стаи, за да преподава на учениците практически знания и умения. Например в часа по физика, докато децата учат какво е това ток, ще има възможност електроинженер да им обясни как еленергията се произвежда и използва. Срещата с човек от реалния бизнес може да повлияе и за избора на бъдеща професия, обясни зам.министърът на образованието Таня Михайлова по време на дискусията "Да! На българското автомобилостроене", организирана от "Стандарт", АИКБ и Аутомотив клъстер България.


Михайлова съобщи, че 10 263 ученици от 9 до 12 клас в момента учат автомобилостроене.  "Ако всички от тях се реализират по професията си, няма да е проблем да се напълнят свободните работни места в българската икономика", допълни тя.


"Работим и с бизнеса, и с висшите училища да се случи така, че децата да се реализират или по професията, или да влизат във вузове, в които са приети поне по сродна специалност", добави Михайлова.


В сряда Министерският съвет е приел списък на защитените професии, както и на такива, в които ще има бъдещ недостиг на кадри. Това означава, че дори и само 8 деца ще могат да формират паралелка. В списъка са специалности като машиностроене, електроника, енергетика и транспорт. Специалностите са общо 55 в 12 професионални направления. Михайлова съобщи също, че във Видин е била открита нова професионална паралелка, свръзана с автомобилостроенето, на базата на искания от бизнеса.


Председателят на комисията по образование в парламента Милена Дамянова пък добави, че в петък тя и нейни колеги са внесли промени в Закона за висшето образование, които позволяват на бизнеса да влезе в университетите. Както да преподава, така и да акредитира отделни професионални направления. Хора от фирмите ще могат да участват и в комисиите, които изготвят новите учебни програми, допълни тя.


Законът за висшето образование няма да докара качествени млади хора в нашите ВУЗ, коментира шефът на АИКБ Васил Велев. Работодателите ще внесат предложение за регулиране на план приема и финансови стимули, за да останат младите хора у нас. "Важно е да се повиши качеството на обучението за сметка на количеството висшисти", подчерта Велев.


Ректор: Студентите не
искат договори с фирмите


Действащите в момента инженери са на по 50-60 години, заяви ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов. Той посочи, че ако се закрият действащите в момента колежи и полупрофесионални учебни заведения и останат само чистите университети, които носят отговорност за знанията, които дават, проблемът ще се реши.


"Студентите не искат договори с бизнеса, защото това означава да се обвържат по-късно с конкретна работна заплата, която може и да е по-ниска. А те искат да са свободни", посочи ректорът. В същото време обаче подчерта, че всички студенти в неговия университет още от втори курс вече са "раздадени" на фирмите. Проф. Иларионов подчерта също, че заплащането във вузовете в момента е съизмеримо с това в гимназиите.


 


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 06:22 · 13.07.2018
НЯМА БИЗНЕС. ИМА ЕДНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ОТРЕПКИ КОИТО ИСКАТ ЧРЕЗ ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ДА ЗАРОБЯТ МЛАДИТЕ ДА ИМ РАБОТЯТ ГОДИНИ СЛЕД КАТО ЗАВЪРШАТ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент