Девет милиона европейци са се възползвали от програмата Еразъм

Девет милиона европейци са се възползвали от програмата Еразъм  | StandartNews.com

„Програмата Еразъм е най-успешният проект на Европейския съюз в сферата на образованието и културата. Около 9 милиона европейски граждани, в това число и българи са се възползвали от възможността за студентски обмен между университетите. Поколението Еразъм е това, което трябва да работи за повече младежки политики на ниво ЕС. Студентите, които са участвали в програмата Еразъм са три пъти по-склонни да гласуват на избори, отколкото тези, които не са", заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по време на „Граждански диалог" с Комисарят по образование Тибор Наврачич.

Събитието се проведе в сградата на Брюкселския свободен университет, където Майдел и Наврачич разговаряха със студентите на тема „Активно гражданство", организирано от студентската мрежа „Еразъм" (Erasmus Students Network). "Поколението на 21 век, т. нар millennials, често не припознава в политическа партия или личност, за които да гласува. Въздържането от вот обаче поставя младите в омагьосан кръг, в който те не участват в гражданския процес и не могат да го променят. Гражданското образование е изключително важно, за да се появят младежите пред урните. Това е тенденция, която нордическите държави следват и се опитват да наложат в Европа.", добави още Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

В Европарламента Ева Майдел работи активно за защитата на интересите на младежите в Комисията по вътрешен пазар и зашита на потребителите, както и като заместник-председател на младежката интергрупа в ЕП. В България, Майдел е и съ-основател на Сдружението „Образование България 2030", което има за цел да спомогне за модернизацията на образователната система в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай