Върнатите гюленисти не поискали убежище у нас (ОБЗОР)

Върнатите гюленисти не поискали убежище у нас (ОБЗОР) | StandartNews.com

Седмината турци заявили, че искат да отидат да работят в Западна Европа

72-ма души са предадени на Турция от началото на годината, 266 - на Гърция

Седемте турски граждани, смятани за поддръжници на проповедника Фетхуллах Гюлен и върнати в Турция, са влезли незаконно в България и не са подали молба за убежище. Това съобщи зам.-директорът на "Гранична полиция" старши комисар Светослав Манолов. Те са били задържани от българските власти при опит да пресекат нелегално границата с Румъния. Сред задържаните са трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор, преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития опозиционен в. "Заман", преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин, писаха турските медии.

Турците били задържани на 14 октомври при опит да минат през ГКПП "Дунав мост". Те били в товарното помещение на микробус. Освен тях в буса имало и двама сирийци. Граничните полицаи успели да установят, че в буса има хора чрез анализ на въздуха в товарното помещение с газоанализатор. Седмината турци и сирийците заедно с шофьора на буса били задържани за 24 часа. Никой от турците не поискал адвокат, назначили им само преводач. Те заявили, че са тръгнали към Европа, за да търсят работа, обясни Светослав Манолов.

"Никой от задържаните не е заявил, че иска закрила, защото е привърженик на Фетхуллах Гюлен", заяви вчера Манолов. Гюлен е сочен от турския президент Реджеп Тайип Ердоган за организатор на неуспешния военен преврат в страната. Всички задържани труци са имали лични документи. При проверка се оказало, че не са регистрирани на влизане в страната, т.е. преминали са границата нелегално. "Опитали са се да минат границата на два пъти нелегално", заяви Маналов вчера.
Според него единствено срещу шофьора на буса е повдигнато обвинение за трафик на мигранти.

Турците били върнати обратно в страната си на 15 октомври - веднага след изтичането на 24-часовото им задържане. "Те не са подали молба за убежище или хуманитарен статут, затова процедурата не трябва да минава през съд", заявиха от Гранична полиция. "Въпросните лица не могат да докажат, че са влезли законно в България", заяви Манолов, подчертавайки, че щом сами не са поискали закрила и притежават турски лични документи, МВР е длъжно да задвижи процедурата по принудителното им предаване на турските власти. По време на престоя им в ареста задържаните турци нито са заявили, че са политически репресирани в Турция заради принадлежност към смятаната от управляващите за терористична организация на Гюлен – ФЕТО, нито са поискали адвокат, който евентуално да обжалва принудителното им извеждане от България, подчерта зам.-шефът на "Гранична полиция".

Общо 266 души са върнати обратно на Турция и Гърция по различни спогодби за реадмисия от началото на годината досега, уточни Светослав Манолов. От тях 72 души са върнати обратно в Турция, а останалите в Гърция.

По-рано тази година на Турция бе върнат и турският бизнесмен Абдуллах Бююк. Тогава на няколко пъти турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че последователят на проповедника Фетхуллах Гюлен ще бъде екстрадиран от България, въпреки че Софийският апелативен съд окончателно отказа да направи това още през март. По-късно МВР обяви, че установило, че Бююк няма валиден документ и пребивава нелегално в страната ни, заради което принудително го е отвело и предало на турските власти на ГКПП "Капъкуле".

Тройна експертиза ще търси джихад сред имами

Тройна комплексна тюркологична, арабистка и теологична експертиза назначи Пловдивският апелативен съд по делото за радикален ислям, където обвиняеми са Ахмед Муса и още 12 имами. Делото срещу пазарджишкия имам и сподвижниците му влезе в пловдивския Апелативен съд, след като бе върнато през юли от Върховния касационен съд за ново разглеждане. ВКС отмени присъдите и върна делото за нов старт, тъй като според магистратите държавното обвинение не е доказало по безспорен начин, че салафизмът, който са проповядвали Муса и сподвижниците му, е антидемократична идеология. На 13 декември, за когато бе насрочен вчера процеса, двама тюрколози, трима арабисти и един теолог трябва да се произнесат дали в иззетата религиозна литература от ислямските духовници има призиви за джихад, както и премахване на оригинални текстове от корана и тяхната замяна с други. Става дума за списък от 45 текстове, сред които книги, брошури, лична кореспонденция. Експертите трябва да дадат отговори на въпроса дали трите течения - салафизъм, ханифизъм и ухабизъм, служат като политически платформи в определени държави. За целта ще бъдат потърсени вещи лица от Софийския университет и Нов български университет. Предстоят и още разпити на свидетели. На 13 декември пред пред съда трябва да застанат трима свидетели, сред които и секретарят на Главно мюфтийство Ахмет Ахмет. Неговите показания и експертиза ще послужат на съда да се ориентира дали Ахмед Муса Ахмед е бил легитимен проповедник, когато е служил в частната джамия в Пазарджик. Освен това от Министерството на външните работи ще бъде изискана информация за дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и България.

По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. Имамът вчера отново се изправи пред Пловдивския апелативен съд. Той бе доведен в белезници, във видимо добро състояние и разположение на духа, а десетки мъже с бради пристигнаха от Пазарджик на процеса. Тук бе и майка му Живка, която през цялото време твърди, че синът й е невинен.

Вчера адвокат Васил Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска разпит на 10-тина поданици на Саудитска Арабия, които са свързани с фондация на Кралското семейство и са на високи постове. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено.

Василев съобщи, че преди да стане ревностен привърженик на исляма, Ахмед Муса е бил протестант. „Той няма нищо общо с моите клиенти и с останалите мъже. Те са завършили висше образование и са учили за имами, няма никакъв проблем в проповедите, които правят. Муса няма нужното образование и е проповядвал само в джамията в квартал „Изток" в Пазарджик. Част от тях не познават Ахмед Муса. Той никога не е ходил в техните джамии и не е проповядвал пред мюсюлманите, пред които те проповядват", каза Василев, който защитава шестима от имамите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай