Спипаха накити за над 30 бона на границата

Румънец пробва да прекара дрехи, парфюми и лекарства в Турция

Спипаха накити за над 30 бона на границата | StandartNews.com

 Златни накити на стойност 31 146 лева задържаха при два случая митнически и гранични служители на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници". При първия случай, на 13 юли 2017г., около полунощ контрабандните бижута са открити при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ по редовната линия Истанбул-Букурещ. За превозното средство е подадено искане за щателна митническа проверка от служители на Гранична полиция. Шофьорът и пътниците заявили, че не пренасят ценности и валута за деклариране. При щателна митническа проверка се установява, че в личния багаж на пътуваща в автобуса румънска гражданка са укрити полиетиленови пликове с недекларирани накити от жълт метал. Открити са общо 160 обеци, синджири, пръстени и гривни, които според направената от вещото лице експертиза са от 14-каротово злато с общо тегло 394 грама, на стойност 23 640 лева.

При втория случай, на 18 юли 2017 г., лек автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция е селектиран за щателна митническа проверка. При личен преглед на една от пътничките в автомобила са открити, укрити в сутиена и в дамската чанта, златни накити с общо тегло 125.1 грама на стойност 7 506 лева.
Бижутата са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата.

На нарушителките, румънска и българска гражданки, са съставени актове по Валутния закон като им са иззети по 520 евро за обезпечения на евентуални вземания по съставените актове.

Голяма търговска пратка от недекларирани облекла и парфюми с лога на световноизвестни марки и контрабандни ампули с анаболен препарат откриха митническите и гранични служители на ГКПП Лесово в пътнически автобус. За задържаните облекла и парфюми има основателни съмнения, че са произведени в нарушение на права върху интелектуална собственост. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Автобусът с чуждестранна регистрация е пристигнал на българския митнически пункт на 18.07.2017 г. около 1.00 часа след полунощ на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси". Автобусът, управляван от турски гражданин, е превозвал пътници от Турция за Румъния през България. От служителите на „Гранична полиция" е подадено искане за щателна проверка на превозното средство и пътниците, в съответствие с указанията за реда за взаимодействие между Главна дирекция „Гранична полиция" и Агенция „Митници" за извършване на съвместни проверки на граничните контролно-пропускателни пунктове на външни граници.

В зоната за митнически контрол, шофьорът на автобуса и всички пътници са отговорили, че не пренасят нищо за деклариране, на отправените от митническите служители въпроси. При последвалата щателна митническа проверка на автобуса, включително и с рентгенова апаратура, митническите служители откриват в багажното отделение девет големи пакета, за които е установено, че са на един от пътниците в автобуса. Оказва се, че пакетите съдържат недекларирани 792 броя мъжки облекла- блузи с къс и дълъг ръкав, пуловери и жилетки, носещи лога "Armani", "Lacoste", "POLO", "BOSS" и др., както и 373 броя дамски и мъжки парфюми, също с лога на световноизвестни марки, между които „Lancome"," Paco Rabanne"," Dior" и др. В един от пакетите са открити и 84 ампули по 6 ml от анаболния препарат „HUMATROPE".

Контрабандните лекарствени ампули, облекла и парфюми са иззети. Съставен е акт за нарушение на Закона за митниците срещу румънски гражданин, който заявил, че са негови. В изпълнение на Регламент (ЕС) № 608/2013 и Закона за марките и географските означения, за случая ще бъдат сезирани и официалните правопритежатели на съответните търговски марки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай