Родният ъндърграунд залита по зоопрякори

Родният ъндърграунд залита по зоопрякори | StandartNews.com

Само в престъпния свят Заека може да е по-печен убиец от Акулата, Пчелата да изпълнява мокри поръчки, а Пуйката да обира банки

Антон Гицов

Наскоро излезе съобщение, че в София е прострелян 38-годишният Ивайло Богданов – Жирафа, осъждан многократно за притежание на наркотици. Благозвучен прякор, който върна спомена за цяла армия герои от ъндерграунда
с животински прозвища. Много от тях вече не са между живите, но "подвизите" още могат да се открият в криминалните хроники. Нека хвърлим един поглед назад на зообандитите, напомняйки и за техните дела.

Прякорите обикновено не се получават по желание, но лепнат ли се веднъж, остават за цял живот. Логично е повечето видни бандити да са заслужили прозвища на хищници, но понякога съдбата си прави шеги. Но да караме подред, тоест по големина. Слонът всява респект в дивата природа така, както наркобосът Христо Стефанов -Слона от Свиленград, разстрелян през 2001 г. Като Мамута е известен Константин Вълчев, бивш бодигард на Митьо Очите, изчезнал през юли 2018 г., когато го потърсили да го вкарат в затвора. Като Лъвицата, а не като Лъва, е познат Светослав Петков, виден столичен специалист в кражби на скъпи джипове.
Сред най-често срещаните прякори е Мечката. Носят го покойният шеф на Първа частна милиция Георги Николов, разстрелян в Бургас през 1995 г., автоапашът Цветомил Петков, част от групата на "Факирите", както и некоронованият ромски бос на берковския квартал "Раковица" Величко Йонов, наричан галено Мечо.
Зад Бизона се крият Бисер Димитров от страховитата банда на убития през 2005 г. Райко Кръвта от Перник и Бисер Личов, виден врачански автокрадец.

Маймуняка не звучи престижно, но така беше известен Димитър Димитров

шеф на наказателна бригада на ВИС, взривен на 28 януари 2002 г.
Негов сродник по прякор е Кръстю Кръстев-Маймуната, изправен през юни 2016 г. на съд за убийството на Борислав Марков- Тока.
Така стигаме и до котките, където №1 е един от бившите шефове на СИК Ивелин Димитров- Големия котарак, брат му Димитър пък логично е Малкия котарак. Стефан Хаджиев- Котката пък е осъждан като член на бригадата на Димитър Желязков- Очите.
Крокодилите също плашат като прозвище, носят го видния магистрален бандит Емил Милев и застреляния контрабандист Емил Кирилов.
Вече плува на оня свят и наркодилърът Никола Иванов- Бобъра, убит на 8 октомври 2006г.
Поне две акули са сред по-първите хора в ъндърграунда. Ивайло Иванов- Акулата е в затвора заедно с Цофъра и Скинара за зверския побой и убийство на 16 -годишния Николай Димитров от Враца. Бившата барета Огнян Митков, заподозрян за участие в опит за убийство на Алексей Петров, носи същия прякор. Макар да му викат Цацата Веселин Иванов от София има дълго досие за изнасилване, кражби, и склоняване към проституция.
Екзотика лъха от прозвищата на Рашко Димитров-Игауната и Димитър Стойчев-Ламята са заподозрени за куп въоръжени кражби от бензиностанции и магазини в Бургаска област.
Жабата е презряна твар, но така са познати Габриел Боцев, шеф на наркобанда, и Румен Желязков- самоубилият се през 2005 г. личен шофьор на митичния Филип Найденов- Фатик.
Близо до жабите е Румен Данаилов- Гущера, известен като лидер на бригада за източване на ДДС. Адаш по прякор му е Мирослав Цончев, регистриран за кражби, побоища и разпространение на наркотици. До тях пълзят
иманярът от Хисар Иван Врачев- Смока и Петър Йорданов-Змията, който пък е разследван за наркотрафик.
Гризачите също са солидно представени като прозвища. Антон Петров- Хамстера се сочеше за дясна ръка на Алексей Петров.

Жоро Джевизов-Плъха беше застрелян при опит за обир

от собственика на апартамента. Анатоли Мънков-Плъха и Стилиян Георгиев-Мишока бяха заподозрени за участие в убийството на бай Миле, един от босовете на СИК.
Сред видните представители на домашните чифтокопитни са Божидар Кузманов-Кравата, чиято свита простреля Митьо Очите, Михаил Павлов-Коня, арестуван за участие в обир на чужденец през септември 2017 г., както и Николай Маринов-Магарето.
Йордан Тонов-Пръча от Мездра отнесе 8 г. затвор като тартор на страховита банда. Георги Тодоров-Шиолето от Пловдив беше осъден за убийство,
а Павел Петков-Прасето се оказа член на бандата на Наглите.
Заекът е любим герой в детския сериал "Ну, погоди !", но Марио Любенов-Заека излежава четвърт век за убийството на перничанката Мирослава Николова. Кума Лиса е хитруша в приказките, но Валентин Алексиев-Лисицата, спряган като момче за мокри поръчки на ВИС,
беше разстрелян като куче на 12 февруари 1996 г. Също както и приближения на Косьо Самоковеца Петър Илиев-Кучето, убит на 14 юни 2004 г.
С по-тънък престъпен бизнес подскача доста време на свобода Милен Давренски-Катерицата, който търка наровете във Виетнам за точене на пари от банкомати с фалшиви карти.
Доста крими герои са се сдобили и с пернати прякори. Двама са известни като Пуйката: Пламен Стоименов (от обкръжението на Йоско Костинбродския) и видния банков обирджия то Перник Валентин Кирилов. Като Кокошката също са познати двама - Николай Рашков, пак от бандата на Костинбродския, и Юлиян Лефтеров, отвлечен за откуп и убит през 2009 г.

Виден пернат е Веско Въртийски-Патичето

разстрелян на столичното кръстовище "Петте кьошета" на 5 юли 1995 г. Според МВР Николай Методиев-Пилето е топконтрабандист, а
Иван Кожухаров-Пингвина е бивш митничарски бос на известната като "Първа частна митница Калотина".
Носителите на прозвището Гаргата са цяло ято.
Атанас Мечев от Разлог е забъркан в наркотрафик, побои и изнасилвания. Венцислав Михайлов от Разград е арестуван през 2011 г. за участие във въоръжен грабеж. Георги Воденичаров от Бургас и Атанас Георгиев от Разлог са наркодилъри, а Георги Кочев, също с прозвище Гаргата, е арестуван през март 2010 г. за източване на ДДС.
Макар и конфузни, прякори на насекоми носят доста страховити бандити.
Евгени Миланов-Пчелата е член на пернишка банда за мокри поръчки. Светослав Младенов- Бръмбъра е лежал в затвора за трафик на кокаин. Веселин Христов- Паяка е считан за участник в групировката на Таки.
С доста гаден прякор - Червеите, са Станчо и Илия Славчеви от Павликени, обвинени в опит за грабеж и опит за убийство през януари 2016г. Казват, че прякорът е синтезирано обществено мнение за една личност. А Чудомир е обобщил: „Прякорът е безпощадно огледало на същността на човека. Щом някой си го е заслужил, прякорът ще прилепне като лъжица в масло, та и с ръки-сапун да го триеш, не можеш го изчисти."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай