Няма действащ полицай сред арестуваните каналджии

Разузнавателната кола надула буркан при спирането й за проверка

Няма действащ полицай сред арестуваните каналджии | StandartNews.com

Няма действащ полицай в групата, която бе задържана на магистрала "Тракия" вчера в 19,45 часа. Това обяви на брифинг директорът на ОД на МВР-Пловдив Атанас Илков, цитиран от БГНЕС. Задържани са девет българи и пет чужденци. На шестима от нашенците са повдигнати обвинения.

Районният прокурор на Пловдив Гергана Мутафова също изнесе подробности от задърженето на групата, която е била наблюдавана от 2 месеца. "Ауди" 8 и "Мерцедес" са първите два спрени автомобила. "Ауди"-то е било управлявано от 50 годишния Николай Д, а в колата е имало двама сирийци на възраст 20-22 години с документи за самоличност.

В другото немско возило, управлявано от 33-годишния Любомир И. от Костинброд, е имало трима иракчани. След минути е спряно и "Пежо" с трима пътници, които нямат общо със схемата за прекарване на незаконно пребиваващи емигранти, но и 37- годишната Калина К. от Хасково, която по първоначални данни играе сериозна роля в организацията.

Групата е имала и пилотен автомобил, снабден със светлинна и звукова сигнализация, които са били задействани при спирането. Камен В. от Костинброд се е движил десет минути преди останалите и е имал разузнавателна роля.

Най-възрастният член на групата, 50-годишният Николай Д. от София има професионално минало, свързано с МВР, но не е действащ полицай отдавна, наблегна главен комисар Атанас Илков. Той е работил в системата до 1988 година, няма криминално минало.

Нелегалните имигранти са насочени към лагера в Харманли. По първоначални данни, те са платили от 500 до 1000 евро за преминаването им от Турция през България. Най-вероятно целта им е била страна в Западна Европа, но това още се уточнява.

За този род престъпление, което включва подпомагане на незаконно пребиваващи или преминаващи чужденци чрез организирана група и с материална облага, законът предвижда наказание от 1 до 6 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай