Съдът ще бистри различните мерки на Иванчева и Дюлгеров

Петко Дюлгеров беше пуснат от спецсъда под домашен арест на 25 октомври...

Съдът ще бистри различните мерки на Иванчева и Дюлгеров | StandartNews.com

Спецпрокуратурата прехвърли към съда отговорността за различния подход към мерките за неотклонение спрямо бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и обвинения заедно с тях като помагач Петко Дюлгеров, съобщи Дневник.

Тримата са подсъдими по едно дело - за подкуп в особено големи размери. От 25 октомври Дюлгеров е под домашен арест, а двете жени са в ареста. Основната причина обаче се оказа, че прокуратурата не е искала горната съдебна инстанция да се произнесе за незабавното излизане от ареста на Дюлгеров, а е искала това за Иванчева и Петрова.

На 16 ноември 2018 г. спецсъдът пусна под "домашен арест" Иванчева и Петрова заради влошеното им здравословно състояние и защото лошите условия в ареста възпрепятстват правото им на защита. Разпореждането на съдия Иво Хинов гласеше двете жени незабавно да напуснат ареста. Апелативният спецсъд обаче спря незабавното изпълнение и заяви, че Иванчева и Петрова трябва да останат в ареста, докато втората съдебна инстанция не се произнесе по същество на въпроса за промяна на мярката им за неотклонение, което се очаква да се случи тази седмица.

Другият подсъдим - Петко Дюлгеров, беше пуснат от спецсъда под "домашен арест" на 25 октомври. Той обаче незабавно се прибра вкъщи.

Заради множество журналистически питания, свързани с мярката за неотклонение на Дюлгеров, както и заради "неточни твърдения в някои медии" спецобвинението съобщи, че на 25 октомври 2018 г. спецсъдът промени мярката на Дюлгеров в по-лека - "домашен арест". Съдът е разпоредил промяната да се изпълни незабавно. На 1 ноември спецпрокуратурата е протестирала съдебното определение. Това беше последният възможен момент от 7-дневния срок по закон, в който можеше да се подаде протест.

След това в днешното съобщение на прокуратурата се обяснява, че спецсъдът е следвало да изпрати делото и протеста на въззивната инстанция, след като е изтекъл 7-дневният срок за протест на промяната на мярката на Дюлгеров, т.е. след 1 ноември. На 5 ноември 2018 г. обаче в свое разпореждане спецсъдът коментирал, че изпращането на протеста за мярката на Дюлгеров във втората съдебна инстанция следвало да се отложи. В съобщението на прокуратурата не се посочват аргументите на съда.

Проверка на Дневник в спецсъда показлаа, че на 5 ноември съдът е отложил за 16 ноември заседанието заради невъзможността на едно от вещите лица да присъства. В същото разпореждане съдът е отложил изпращането на протеста на прокуратурата спрямо мярката на Дюлгеров до провеждане на отложеното заседание.

"Това се налага във връзка с проблемите, които възникваха около съвпадението по двете съдебни заседания от 31.10 и 2.11 за въззивното произнасяне по предходен частен протест (когато има протест на прокуратурата спрямо мярка на някой подсъдим или друг съдебен акт, цялото дело се изпраща на втората съдебна инстанция и първата не може да провежда своите заседания - бел.ред.). В конкретния случай правното положение на подсъдимите Иванчева и Петрова е значително по-тежко от това на подсъдимия Дюлгеров. Поради което разрешението на повдигнатия от тях въпрос следва да има предимство пред въззивната проверка на определението, касаещо подсъдимия Дюлгеров", се казва в съдебното разпореждане от 5 ноември.

Съдът е преценил, че делото е по-добре да стои физически при първата инстанция, докато се проведе заседание на 16 ноември с присъствие на вещото лице, което не е можело да присъства на 5 ноември. Спецсъдът е предпочел да не изпраща делото на горния съд за произнасяне по протеста срещу мярката на Дюлгеров, защото заседанието с присъствието на вещото лице на 16 ноември е било важно за Иванчева и Петрова. А спецъдът приема, че те са в по-тежко състояние, защото те са в ареста, а Дюлгеров - под "домашен арест".

На 16 ноември 2018 г. спецсъдът разпорежда протестът за мярката на Дюлгеров да бъде изпратен в апелативния спецсъд. В същото съдебно заседание Иванчева и Петрова искат промяна на постоянния им арест. Делото е изпратено на втората съдебна инстанция, която трябва да се произнесе по мерките и на тримата тази седмица.

"Администрирането на протеста и изпращането на делото на въззивната инстанция според процесуалния кодекс е изцяло в правомощията на съда, постановил протестирания акт, а не на специализираната прокуратура", се оправда прокуратурата в съобщението си до медиите.

След като на 16 ноември 2018 г. спецсъдът пусна Иванчева и Петрова от ареста, прокуратурата още същия ден протестира промяната на мерките им. За сравнение - при Дюлгеров протестът бе внесен в последния възможен ден от законовия срок.

Освен това в протеста, отнасящ се до Иванчева и Петрова, спецпрокуратурата поиска втората съдебна инстанция да се произнесе и по незабавността на изпълнението на промяната. Така на 16 ноември 2018 г. късно вечерта апелативният спецсъд каза, че двете жени трябва да останат в ареста, докато той не се произнесе по същество на въпроса за мерките им.

В протеста срещу промяната на мярката за неотклонение на Дюлгеров, спецпрокуратурата не е искала втората съдебна инстанция да се произнесе по незабавността за излизането му от ареста.

Очаква се апелативният спецсъд тази седмица да реши окончателно каква ще бъде мярката за неотклонение и на тримата подсъдими. Решението на въззивния съд обаче Иванчева и Петрова чакат в ареста, а Дюлгеров - у дома.

Днес стана известно, че прокуратурата е поискала от съда да наложи забрана на Иванчева и Петрова да напускат страната. Това би имало смисъл, ако втората съдебна инстанция пусне двете жени от ареста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай