Калотина - магистрала за бежанци

Калотина - магистрала за бежанци | StandartNews.com

Били са заслепени от алчност, заяви ст. комисар Румен Ганев

Полицаи събирали ТОЛ такса за безпроблемен трансфер на бегълци през пункта към Сърбия

Служители на реда са хванати в мрежа за трафик на хора през границата. Полицаите заработвали тлъсти пачки от каналджиите, докато са на работа. Четирима от тях са в ареста, издирват се съучастниците им. Има съмнения, че още хора от МВР са замесени в схемата.

Най-големият граничен пункт със Сърбия се оказа магистрала за бежанци от Близкия изток към Западна Европа. Служители на МВР буквално събират ТОЛ такса от трафикантите, за да ги пускат безпрепятствено да прехвърлят бегълците към Сърбия по пътя им на Запад. Това стана ясно, след като при спецакция на отдел "Вътрешна сигурност" към МВР в четвъртък вечерта в Калотина и Сливница бяха задържани четирима полицаи - Георги Жеков, Продан Георгиев, Николай Григоров и Красимир Евтимов. "Буквално служителите са вземали ТОЛ такса, тоест са взимали една такса "спокойствие", която трафикантите са им плащали", обясни вчера шефът на "Вътрешна сигурност" ст. комисар Румен Ганев.

"Това са хора, които, заслепени от алчност, загърбват сигурността на всеки от нас", допълни Ганев. Срещу определена сума униформените са правили организацията за трафика и са осигурявали коридора през сръбската граница. Те са подсигурявали целия трансфер по магистралата от Капитан Андреево до Калотина. Полицаите помагали на каналджиите с т.нар. "пилотни коли", които са ескортирали бусовете с бежанци към сръбската граница. След като стигнели района на Драгоман, били поемани от други, все още неизвестни лица, които пък ги превеждали през граничната бразда в посока Сърбия. "Такъв тип служители със своята престъпна дейност заплашват сигурността на всяко семейство и нека знае техният кръг от познати с какви пари са ги черпили, с какви пари са ходили на лов, на почивка и т.н.", коментира ст. комисар Ганев. "Методите, които са използвали, изцяло копират една организирана престъпна група с комуникация как да избегнат противодействие от службите и с конкретни указания как да се заобикалят КПП-тата", разясни още той.

Отделно и самите полицаи също са превозвали бежанци с колите си, когато не са били на смяна. "Когато са на работа, взимат подкуп, за да могат да бъдат преведени тези бежанци, когато не са на работа - самите те си правят организация, за да бъдат превозвани бежанци на територията на страната", разказа наблюдаващият прокурор Детелина Йотова. Тя уточни, че разследването се води за организирана престъпна група, за трафик на мигранти през територията на страна и за взимане на подкуп. По думите й четиримата, които са служители на Областната дирекция на МВР в София, са действали по тази схема от месец април тази година и са осъществявали престъпната си дейност поне 2-3 пъти в седмицата. На Жеков, Георгиев, Григоров и Евтимов е взета мярка за 72-часово задържане и мярката за неотклонение ще се гледа днес в спецсъда.

Охолен живот, мадами и купони

Доста охолен живот, с много мадами, постоянни купони, почивки в скъпи спа центрове и разходки на екзотични места. Това представят четиримата полицаи във фейсбук профилите си, показа проверка на "Стандарт". Тарторът на групата Георги Жеков е споделил във фейсбук как отдъхва заедно със семейство си в луксозен спа комплекс край Тетевен. Ортакът му Николай Григоров пък в последния си пост в социалната мрежа е споделил материал за двама полицаи спасили пияни чужденци на Слънчев бряг. Профилната му снимка пък е със знамето на Франция, очевидно е жалил за загиналите в Ница, въпреки че сам той пропуска бежанци в тази посока. Красимир Евтимов от Сливница пък е пуснал снимки с жени, пиянски веселби в кръчми и демонстрира, че притежава лъскав автомобил. Продан Георгиев също демонстрира луксозен стил на живот и почивки в скъпарски хотели на нашето и гръцкото море.

Рекетирали шофьори по пътя

Четиримата униформени са спирали и рекетирали шофьори по магистралата. Според разследващите част от намерените у тях пари са от тираджии и гастарбайтери. Ченгетата осъществявали "пътен контрол", като приемали подкупи, за да не съставят актове на шофьорите. Преди години срещу някои от тях е имало жалби от чужди граждани. Тогава чужденците посочили, че са им искани такси за преминаване в района на Сливница.

Ченгетата кътали крупни суми в патрулките

Двама от униформените са спипани, докато патрулират със служебните си автомобили. Соченият за шеф на бандата Георги Жеков е спипан със 150 белязани евро, които нарочно са му подхвърлени, за да бъдат използвани след това като доказателство в съда. У него обаче са намерени още 600 евро, какво и два "прави" телефона, използвани само за контакт с каналджиите и останалите корумпирани ченгета в схемата. Продан Георгиев също е задържан докато е бил на смяна. В патрулката му са намерени две флашпамети, в които тепърва ще се установява какво има, два телефона и 4 650 евро, 1000 шилинга и 120 турски лири. От дома му е взет компютър и не малко жълт метал. Другите двама полицаи - Николай Григоров и Красимир Евтимов са спипани в почивния им ден. У тях са открити също значителни суми. Единият е разполагал с три телефона, а другият с телефон и СИМ карти на сръбски оператор. Парите, които са кътали, са 3740 лева и 625 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай