И сръбската прокуратура подгони Цветан Василев

Разследват бившия банкер заради финансовите затруднения на завода за стъкло

И сръбската прокуратура подгони Цветан Василев | StandartNews.com

И сръбската прокуратура погна банкера беглец Цветан Василев, който у нас е подведен под отговорност като тартор на организирана престъпна група, източила 2 млрд. лева от фалираната КТБ. Държавното обвинение на съседите ни също го разследва за участие в ОПГ заради изправения пред фалит завод за стъкло в Парачин, съобщават сръбският сайт N1.com и "Монитор".

На 30 май ще стане ясно дали предприятието ще продължи да функционира. Делото в Търговския съд в Крагуевац започна в четвъртък, а искането е дошло от кредитор на завода заради неизплатен заем в размер на 47 млн. евро. Искът за фалит е от фирмата „Вексилум Балкан" (гр. Чачак), която търси от фабриката дълг в размер на 47,3 млн. евро.

Заводът, който в Сърбия е известен като „Парачинска Стаклара", от своя страна оспори твърденията, че „Вексилум Балкан" е легалният кредитор и че фабриката се намира в трайна неплатежоспособност. Стана ясно и че от „Стаклара" са завели дело срещу организирана престъпна група. Тартор на групата е Верица Маткович, бившата генерална директорка на фабриката, а нейни помагачи са Деян Адамович, член на надзорния съвет на завода, адвокатите от Белград Филип Маткович и Воислав Илич, представителят на фирмата, която поиска фалит, Слободан Спасойевич и банкерът беглец Цветан Василев.

„Подадохме наказателна жалба в републиканската прокуратура срещу тези особи като организирана престъпна група", каза по време на заседанието помощник-адвокатът на СФС Бранислав Томашев.

Според търговските регистри в западната ни съседка дружеството кредитор е създадено само преди три месеца – през февруари 2017 г. Това само засилва подозренията, че зад цялата история отново стои банкерът беглец, чийто патент беше източването на КТБ именно чрез роящи се непрекъснато новосъздадени кухи дружества.

Слуховете, че той се опитва да продаде завода, вървят повече от година, като дори се появиха информации, че е възможно по този начин да си урежда и допълнителен чадър от сръбските си покровители. На следващото заседание ще се вземе решението дали да бъде обявен фалитът на завода.

Продължава неизвестността за 825-има работници във фабриката. Собственикът на фабриката Цветан Василев, откакто встъпи в завода досега е увеличил дълговете близо 70 пъти, пише сръбският разследващ сайт „Инсайдер".

Василев се крие от родното правосъдие в Белград, тъй като у нас ще бъде изправен пред Специализирания наказателен съд. Василев е с обвинение като престъпен бос, за което го грозят 20 години затвор. Обвиненията са описани в рекордните 5000 страници, като само томовете с доказателства надхвърлят 1000. За уличаването на Василев и шайката му са разпитани повече от 400 свидетели. Василев ще отговаря пред Темида по 4 текста от НК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай