Ченгета застреляха легендата на обирите Ицо Полицая

Ченгета застреляха легендата на обирите Ицо Полицая | StandartNews.com

3 патрулки и 10 частни коли потрошени след гонка по софийските улици

Легендарният обирджия Христо Георгиев-Ицо Полицая бе убит от ченгета посред бял ден в София. Стрелба и преследване по софийските улици, достойни за холивудски екшън, си спретнаха униформените и бившият техен колега, преминал от другата страна на закона. Зрелищната гонка тръгнала от бул. "Ломско шосе" в квартал "Надежда" и приключила фатално за бандита до блок 29 в квартал "Разсадника", където паднал прострелян с няколко полицейски куршума и 15 минути по-късно починал от раните си.

45-годишният Георгиев и негов авер с маски на лицата и въоръжени с пистолети атакували оборотната заложна къща часове по-рано. Двамата задигнали пари и ценности и офейкали, а продавачът, който бил на смяна, само успял да подаде сигнал в полицията. Той дал и описание на черния джип, с който се отдалечили грабителите. Малко по-късно автопатрул на СДВР засякъл джипа, но шофьорът му не се подчинил на подадения сигнал да спре. Започнала гонка, в която се включили още няколко патрулки на полицията. От джипа открили стрелба по ченгетата, а те им отвърнали. Куршумите свистели, независимо че по улиците имало много случайни минувачи.

В суматохата били ударени десетина паркирани коли, изпочупени са и три патрулки. Накрая бандитите изоставили джипа на бул. "Възкресение" и се разделили, бягайки пеша. Ицо Полицая бил подгонен от униформените между блоковете на столичния квартал "Разсадника". Бягайки, той отново стрелял по тях и полицаите също му отвърнали. Около 14.30 часа Ицо Полицая бил улучен от полицейските куршуми и малко по-късно починал от раните си. След час и половина полицаите блокираха два блока в квартал "Разсадника" и заловиха и съучастника на Христо Георгиев в обира.

Ицо Полицая е бивш оперативен работник от люлинското 9 РПУ. След като напуска системата на МВР, се отдава на различни престъпления, има множество криминални регистрации, предимно свързани с кражби и обири. Подсъдим е за банковия обир на клона на "Интърнешънал Асет Банк", извършен през 2013 г. във Враца. Тогава Ицо Полицая е открит в столичния квартал "Света Троица". При опит да бъде задържан той стреля срещу униформените на кръстовището на улиците "Чавдар" и "Иван Александър" в квартала. Тогава жители на квартала разказаха, че е стрелял повече от 10 пъти по ченгетата. След това успява да избяга с откраднат от него черен джип "Рейндж Роувър" и се укрива. В средата на ноември бившият полицай все пак бе заловен в село Чепинци, въоръжен с два пистолета. Според описанието на МВР той е висок към 170 см, около 45 години, късо подстриган, с татуировки по ръцете, краката и дясната част на врата.

Пореден грабеж на оказион

Това е пореден обир в заложна къща в София. В началото на годината беше обран такъв обект в столичния квартал "Красна поляна". Един от тях е заплашил с пушка служителя в обекта, а другите двама са го повалили на земята и са заключили ръцете му с белезници. Ден преди това пък въоръжени по идентичен начин нападнаха и откраднаха близо 200 хил. лв. от банков клон в жк "Люлин". Криминалистите работят по версията за едни и същи извършители на двата обира. Към днешна дата се допуска, че е възможно бандитите да са част от групата на Ицо Полицая. Въпреки че е бил зад решетките към онзи момент, Полицая контролирал хората си от люлинската група за обири, твърдят хора от ъндърграунда в западния квартал.

Направи удар за над 90 бона във Враца

Ицо Полицая успя да гепи над 90 000 лева от клона на "Асет Банк" във Враца през есента на 2013 г. Тогава заедно с брат си Людмил и авера им Иван Цветанов атакуваха банката. Малко след 19 ч. клонът вече е затворил, а в офиса е само охранителят, който очаква колата с инкасото от големите търговски вериги. Сградата от седмици е в ремонт и е опасана със скеле. Пристигналата минути след 19 ч. инкасо кола не спира непосредствено до входа, а на 3 метра от него. Във вход на жилищен блок точно до сградата на банката двама въоръжени и маскирани мъже чакат в засада удобния момент и атакуват веднага щом охранителят слиза от колата и тръгва с 2 чувалчета с пари към банката. Бандитите го връхлитат в гръб, повалят го на земята и успяват да измъкнат от ръцете му чувалчетата. Въоръжените с пистолети нападатели бързо изчезнали, а изправилият се охранител успял да извади пищова си и да гръмне след тях. Улучил обаче единствено паркирана наблизо кола.

Нападателите са изчезнали в тъмнината с паркиран на съседна улица тъмен автомобил, в който ги чакал със запален двигател техен съучастник.

Първоначално Людмил и Иван са задържани, а Христо Георгиев-Полицая е обявен за издирване.

Излязъл преди 3 месеца под домашен арест

Христо Георгиев-Полицая е освободен под домашен арест през март тази година. Допреди това е лежал в Софийския затвор, научи "Стандарт". Делото за обира на клона на "Асет Банк" тръгна в средата на миналата година. Процесът многократно бе отлаган заради болежки на подсъдимите, липса на адвокати и други процесуални пречки.

Взеха 3000 лв. от склад за лакомства

Последният въоръжен обир бе извършен в края на миналата седмица. Тогава маскирани нападатели обраха фирма за захарни изделия в София. Трима нападатели атакували склада на улица "Суходолска" около 23,30 ч. Стреляли във въздуха, за да сплашат охраната, и са успели да стигнат до касата, в която имало едва 3000 лева.

Борисов: Действали са при неизбежна самоотбрана

Органите на реда са действали така, както е изисквала неизбежната отбрана. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел преди участието си в заседанието на Европейския съвет във връзка с масирана полицейска операция след въоръжен грабеж в София. "Става дума за едни криминални типове, които се наблюдават от няколко седмици. Запознаха ме миналата седмица с това", обясни Борисов.

 Премиерът заяви, че предварително се е знаело, че ще бъде открит огън при операция по задържането им. Във връзка с това защо предварително не са задържани премиерът заяви, че е трябвало да бъде извършено престъпление, за да се случи това и те да бъдат осъдени. "Действали са така, както е изисквала неизбежната отбрана. Най-острият от тях е загинал, това ми каза главният секретар", каза още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай