7 обвинения заради шахти в Асеновград

Кметът си затворил очите и за бутане на исторически сгради

7 обвинения заради шахти в Асеновград | StandartNews.com

15 задържани, 7 обвинени, а това е само една четвърт от разследването, заяви окръжният прокурор Румен Попов по повод акцията в Асеновград, цитиран от БГНЕС. Сред обвинените са кметът на града д-р Емил Караиванов, главният архитект Константин Атанасов, бизнесменът от Асеновград Николай Христев, Вакрил и Георги Запрянови, собственици на строителната фирма. 

От три години - два пъти с пряко договаряне и един път с обществена поръчка- почистването на шахтите в общината е възложено на фирма "Ерика Корп "ООД, собственост на дъщерята на Николай Христев. Фирмата се е класирала с изпълнение на клауза за специализирана техника за тази дейност, приложила е дори ИСО. Нещата обаче не стоят така. Оказва се, че тя разполага само с един микробус,  кирка и две лопати вътре и един единствен работник, който е получавал заплатата си на ръка от Христев. Трябвало от време на време да отваря шахтите, които са общо 3 900.

Прокуратурата обяви, че от общо 200 000 лв, които са платени за тази дейност, само 80 000 са усвоени. Приемо-предавателните протоколи, срещу които е извършвано заплащането, са се съставяли и подписвали от служебно лице, директор на дирекция в общината, в ресторант "Амбелино", който се намира срещу общината и негов собственик е съпругата на Христев. 

Именно тези протоколи са в основната на обвинението за съставяне на документи с невярно съдържание. Христев е обвинен и в нарушаване на политическите права на хората. Той заедно с други разпределял средства за купуване на гласове. От прокутатурата обаче отказаха да назоват партия, но ставало въпрос за мажоритарен кандидат.

Христев има постановление за задържане за 72 часа, но е в болница и му предстои планова операция. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, преди година е претърпял трансплантация на жизнено важен орган и затова след задържането си за 24 часа, е пуснат с парична гаранция от 5 000 лв. и забрана да напуска страната. Служебното лице, което е участвало в документната измама с протоколите за шахтите, вече е дало показания пред съдия и му е наложена парична гаранция от 500 лв. Строителните предприемачи Вакрил и Георги Запрянови са обвинени в нерегламентирано по реда за опазване на паметниците на културата изграждане на жилищна сграда с магазини и гаражи в Метошката махала на Асеновград - комплексен паметник на културата.

В два имота там са съборени къщи през 2012, а новият строеж е започнал през февруари тази година. Подадени са сигнали до общината в Асеновград, кметът е изпратил комисия, която не е установила никакво нарушение, така че строежът продължава.

Това решение на д-р Караиванов сега му струва още едно обвинение по чл. 277 ал. 4 от Наказателния кодекс, по което го заплашва наказание до пет години лишаване от свобода и глоба от 2 до 10 000 лв. Главният архитект на Асеновград Константин Атанасов бе задържан пръв преди седмица за искане и получаване на подкуп от 8 000 лв., за да одобри инвестиционен проект. Днес стана ясно, че се разследва още един подобен казус с него

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай