20 бона глоба за собственик за заведение, който налетял на инспектори

Спукали гумите на автомобили на данъчни при проверка в Шабла

20 бона глоба за собственик за заведение, който налетял на инспектори | StandartNews.com

Собственик на заведение във Варна ще отнесе глоба от 20 000 лева за проява на агресия към служители на Дирекция „Инспекция по труда" – Варна. Това заяви инж. Иван Иванов, директор на Дирекция „Инспекция по труда" – Варна, на регулярната среща на вицепремиера Валери Симеонов с представители на местната власт и институциите за туризма, обяви "Фокус". 

Той е проявил агресия спрямо екип от инспектори по труда по време на изпълнение на служебните им задължения. За овладяване на ситуацията се е наложила намеса на полицията. Инж. Иванов посочи, че от началото на проверките за установени около 60 групи нарушения - работа без трудов договор.

Освен това стана ясно, че към инспекторите от приходната агенция също има проява на агресия. Гумите на служебните автомобили на данъчни инспектори от Варна са били надупчени след проверка на търговски обекти в Шабла през миналата седмица. Автомобилите са били нападнати от неизвестен засега извършител, докато служителите вършели работата си. 

119 900 лева забавени трудови възнаграждения са били изплатени на ощетени работници след намесата на дирекция „Инспекция по труда" – Велико Търново през първото полугодие. За шестте месеца са ощетени 55 работници и служители от 9 работодатели с общ размер на забавени работни заплати от 184 519 лева. За същия период на 2016 година забавените дължими работни заплати са били в размер 11 822 лева. На работодатели, забавили изплащането на дължимите трудови възнаграждения, са съставени 35 акта и са издадени толкова наказателни постановления.

Постъпили са и четири сигнала за нарушени трудови права на работещи българи в Германия и Кралство Белгия, като в Белгия става въпрос за детегледачи. Два сигнала са постъпили срещу регистрирани посредници за работа във Великобритания.
Нарушените праза на подателите на сигнали се свързват с работа без договори, нарушения по заплащането на труда и непредоставени трудови книжки.

За първото шестмесечие от „Инспекцията по труда" са извършили 762 проверки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай