18 000 българи умират заради мръсния въздух

18 000 българи умират заради мръсния въздух | StandartNews.com

Случаите на преждевременна смърт, към които отношение имат и високите нива на фини прахови частици във въздуха, са над 4 милиона, показва статистиката. В България те са около 18 000 годишно. В този смисъл, неслучайно първичната превенция на общественото здраве е сред приоритетите на Министерството на здравеопазването.

Необходимо е да се засили работата на здравните власти, а и индивидуалният ангажимент, по посока профилактика на заболяванията, причинени от замърсения въздух". Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредите от фините прахови частици, организирана от Българската асоциация за закрила на пациентите.

Директорът на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) доц. д-р Христо Хинков посочи, че са установени редица групи заболявания, които се дължат на повишените нива на фините прахови частици. Сред тях са белодробният рак, проблеми в развитието на плода при бременност, проблеми свързани с функционирането на дихателната система, като внимание трябва да се обърне и на евентуална връзка между болестта Алцхаймер и мръсния въздух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай